Sinds een aantal jaar (januari 2012) is er een nieuwe EU-richtlijn van kracht. Deze richtlijn benadrukt het veilig werken met naalden en moet er daarmee voor zorgen dat het aantal prikaccidenten wordt verminderd. Bij een prikaccident komt er bloed van de ene persoon via een naald, scalpel of ander scherp voorwerp ongewenst in het lichaam van een ander. De richtlijn omvat onder andere een verbod op het terugplaatsen van doppen en naalden (recappen) en de richtlijn maakt het gebruik van veiligheidsnaalden en een goed gekeurde naaldencontainer verplicht. Bij de Boer vindt u veilige naalden van fabrikant Becton Dickinson. Dit zijn veiligheidsnaalden van de hoogste kwaliteit. De lijn veiligheidsnaalden van BD noemt de fabrikant zelf BD Eclipse.
Zoals de naam al doet vermoeden, is een veiligheidsnaald een naald met een veiligheidsmechanisme. Deze veilige naalden zijn voorzien van een speciale SmartSlip technologie. Deze technologie zorgt voor een veilige aansluiting op de luer slip spuiten. Daarnaast bevat de veiligheidsnaald een integraal veiligheidskapje. Dit kapje zit aan de naald vast bevestigd. Na het gebruik van de naald kunt u de veiligheidskap met slechts een duimbeweging op een veilige manier over de naald heen klikken. Hierna is de veiligheidsnaald permanent vergrendeld. Hiermee wordt de kans op prikaccidenten verminderd. Het veiligheidssysteem kunt met één hand bedienen en na gebruik kunt u de veiligheidsnaald in de daarvoor bestemde naaldcontainer deponeren.
Voor het toedienen van het influenzavaccin dienen huisartsen en zorginstellingen zelf veiligheidsnaalden aan te schaffen. Het RIVM heeft namelijk besloten dat alle influenzavaccins zonder naald worden geleverd. Voor het toedienen van het influenzavaccin, ook wel de griepprik genoemd, worden oranje naalden gebruikt. Voor deze injecties kunt u kiezen uit onderstaande veiligheidsnaalden:
Voor het toedienen van influenzavaccinaties gebruikt u een oranje naald. De naaldlengte is afhankelijk van wat u zelf het prettigst vindt in gebruik.
Wanneer u veiligheidsnaalden gebruiken gaat is het belangrijk om de juiste werkwijze te hanteren. In onderstaand stappenplan hebben wij een gebruiksaanwijzing voor het gebruik van veiligheidsnaalden uitgeschreven.
Stap 1:
Wanneer u de naald op de spuit gaat bevestigen, duwt u de naald stevig vast op de spuit. Hierna trekt u het veiligheidsmechanisme naar achter. De spuit neemt u met één hand vast en met uw andere hand haalt u de bescherming van de naald af. Wanneer de schuine kant van de naald naar boven wijst is het veiligheidssysteem naar boven gericht. Hierna kunt u de vloeistof optrekken in de spuit en kunt u de vloeistof of medicatie toedienen door middel van het daarvoor vastgestelde protocol.
Stap 2:
Na het injecteren dient u het veiligheidssysteem onmiddellijk te activeren. Na de injectie plaatst u uw duim of wijsvinger op de ribbeltjes en kunt u het veiligheidssysteem naar voren duwen. Het veiligheidsmechanisme plaatst u over de naald heen, tot u duidelijk hoort en voelt dat het veiligheidssysteem is vergrendeld. Zodra dit het geval is controleert u of de naald degelijk wordt afgeschermd door het veiligheidssysteem. Wanneer u het niet lukt om het veiligheidssysteem te activeren, dient u de veiligheidsnaald onmiddellijk te deponeren in de daarvoor bestemde goedgekeurde naaldencontainer.
Stap 3:
Gebruik de eenhands techniek en activeer het veiligheidssysteem weg van uzelf en van anderen. Om een zo veilig mogelijke werkwijze te hanteren, duwt u uitsluitend op de ribbels van het veiligheidsmechanisme om deze te activeren.
In sommige gevallen kunnen er bij het activeren van het veiligheidssysteem minimale spatten ontstaan. Dit zijn spatten van de vloeistof die zich na het injecteren nog in de naald bevinden. Na het eenmalig gebruik van een veiligheidsnaald dient u deze weg te werpen in een goedgekeurde naaldencontainer volgens de geldende reglementen en huisregels van de desbetreffende instelling.