Inlegverband

Het woord incontinentieverband zegt het eigenlijk al, dit is een verband wat gebruikt wordt bij incontinentie. Het wordt ook wel inlegverband of een inlegger genoemd. Wanneer u last heeft van urineverlies, kunt u een inlegverband in uw ondergoed leggen o

Incontinentieverband / inlegverband

Het woord incontinentieverband zegt het eigenlijk al, dit is een verband wat gebruikt wordt bij incontinentie. Wanneer u last heeft van urineverlies, kunt u een inlegverband in uw ondergoed leggen om de urine op te vangen. Inlegverbanden worden ook gebruikt bij ongesteldheid (menstruatie), maar zijn wel degelijk anders. Het verschil tussen die twee behandelen we later in dit artikel.

In dit artikel leest u:

Wat is inlegverband?

Welke soorten inlegverband zijn er?

Is er inlegverband voor zware incontinentie verkrijgbaar?

Incontinentieverband gebruiken als booster voor extra opname

Welke inlegverband kan ik het beste kiezen?

Wat is het verschil tussen incontinentie inlegverband en menstruatie inlegverband?

 

Wat is inlegverband?

Inlegverband is een strookje watten pulp met daarin de SAP-korrels. Inleggerverband wordt ook wel “een inlegger” genoemd. Aan de onderkant van het inleg verband zit een laag die de urine tegenhoudt, zodat het incontinentie verband niet doorlekt. Eromheen zit een zijde die snel urine doorlaat. De inlegverbanden zijn er in verschillende vormen en maten. Dit is afhankelijk of het incontinentieverband is bedoeld voor een man of voor een vrouw en hoeveel vocht het verband dient op te nemen. Incontinentie komt namelijk voor in lichte en zware vormen en de hoeveelheid urineverlies kan per persoon enorm verschillen. Dit kunnen druppels, scheuten of zelfs de gehele blaasinhoud zijn.

Inlegverband is al erg lang op de markt. Al ruim voordat de absorberende korrels bestonden was inlegverband verkrijgbaar. Wanneer je last hebt van urineverlies is denk je natuurlijk meteen aan een opvang in het ondergoed. Echter zijn er ook andere opties zoals incontinentie broekjes en slips.

Het grote voordeel van inlegverband is dat ze relatief gemakkelijk te vervangen zijn. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop en hebben ze een hoog draagcomfort. Dat maakt het dat incontinentie inleggers het meest gebruikte incontinentie materiaal zijn bij lichte en gematigde vormen van incontinentie. Ook voor zwaar urineverlies zijn er inlegverbanden verkrijgbaar met ruim voldoende vochtopname. Echter kiezen mensen die last hebben van zware incontinentie vaker voor incontinentiebroekjes of slips.

 

Welke soorten inlegverband zijn er?

Incontinentieverband is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Ze zijn er in maten van 20 centimeter lang tot wel 80 centimeter lang. Allereerst is het belangrijk om rekening te houden of het inlegverband voor een man of voor een vrouw gaat worden gebruikt. De inleggers voor dames zijn rechthoekig van vorm en lopen in de meeste gevallen iets smaller toe tussen de benen.

Incontinentieverband voor mannen komt voor in verschillende soorten. Het bekendste mannen incontinentieverband is het zadelmodel. Dit is een driehoekvormig verband waarbij de punt naar beneden wordt gericht. Het brede deel van de driehoek zit aan de bovenkant. Dit inlegverband dient men vast te plakken in het ondergoed.

Het zadelmodel inlegverband is verreweg het meest gebruikte incontinentiemateriaal door mannen. Dit incontinentie verband wordt ook ingezet bij lichte vormen van ontlastingsverlies. Het zadelmodel maakt het namelijk zeer geschikt om op de billen te dragen. Het inleg verband vormt zich tot een kommetje en wordt vastgezet in het ondergoed. Bij zwaardere vormen van ontlastingsverlies is het noodzaak om grotere inlegverbanden te gebruiken.

Naast het zadelmodel is er ook een inlegverband in de vorm van een envelop. Mannen kunnen hier de penis helemaal in plaatsen zodat alles rondom is afgeschermd. Dit incontinentieverband mannen wordt niet heel veel gebruikt omdat maar weinig mannen ze kennen. Echter zijn ze zeer veilig en comfortabel.

Tot slot is er voor mannen nog een soort zakje waar de penis in kan worden gelegd. Ook deze sluit volledig af en is zeer veilig in gebruik. Molicare is tot op heden de enige fabrikant die dit model aanbiedt. Het is aanzienlijk minder bekend dan bijvoorbeeld het inlegverband in zadelvorm van TENA Men.

 

Inlegverband voor zware incontinentie

Wanneer de incontinentie in zwaardere vormen optreedt, en er veel urine- of ontlastingsverlies ontstaat, zijn er inleggers verkrijgbaar met een zeer hoge opname. Deze incontinentie inleggers worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Echter zijn er enkele fabrikanten met grote inleggers speciaal voor mannen. Omdat de anatomie van mannen verschilt met die van vrouwen, bevinden de absorberende korrels zich hier iets meer aan de voorzijde van het incontinentieverband.

Deze grote incontinentie inleggers zijn aanzienlijk groter dan het normale incontinentie inlegverband. Ze zijn namelijk geschikt voor het verlies van de gehele blaasinhoud. Deze inleggers groot worden ook gebruikt wanneer er sprake is van ontlastingsverlies. Wanneer er sprake is van alleen ontlastingsverlies is er niet veel opname nodig. Het incontinentie verband is namelijk helaas niet in staat is om ontlasting op te nemen. De ontlasting zal er alleen op blijven liggen. Deze inlegverbanden zijn daarom wel groot, maar zijn relatief dun en bevatten weinig SAP-korrels.

 

Incontinentieverband gebruiken als booster voor extra opname

Naast de normale incontinentieverbanden zijn er ook nog speciale varianten die zorgen voor extra opname tijdens het gebruik van een pants of slip. Deze inlegverbanden bevatten geen absorberende korrels en hebben een onderzijde die in tegenstelling tot normale inleggers de urine juist doorlaat. Deze inleggers incontinentie worden dus in een incontinentie broekje of slip geplaatst. Het neemt vocht op, maar zodra het verband vol is lekt het door in de pants. Zo wordt er extra opname gecreëerd en kunt u ook iets langer van de pants gebruik maken. Want als u er snel bij bent, kan het inlegverband worden vervangen zonder dat er urine in de pants is gelekt.

Toch is het belangrijk het incontinentiebroekje tijdig te vervangen wanneer u het inlegverband als booster gebruikt. Voor de hygiëne is het namelijk beter een product regelmatig te vervangen en niet te lang te dragen. U dient de pants bij voorkeur minimaal tweemaal per etmaal te vervangen.

 

Welke inlegverband kan ik het beste kiezen?

Welk incontinentie verband u nodig heeft, is allereerst afhankelijk van of u man of vrouw bent. Vervolgens is de vraag of u urine, ontlasting of beide verliest. Wanneer u alleen last heeft van urineverlies dan is het zaak om vast te stellen hoeveel urine u verliest. Zijn dit druppels, scheuten of wellicht de gehele blaasinhoud? Bij alle incontinentieverbanden in onze webshop staat duidelijk omschreven hoeveel deze opnemen. Dit is door de fabrikant opgegeven. Op de verpakking staat meestal een soort schaalverdeling aangegeven met druppels. Bijvoorbeeld 4 van de 8 druppels. Het product met 8 druppels is dan het product met de hoogste vochtopname. Ziet u 1 van de 8 druppels op de verpakking staan? Dan heeft dit inleg verband zeer lage opname.

Tena discreet inlegverband soorten absorptieniveaus

Bij de incontinentie verbanden staat de opname ook aangegeven in milliliters. Dit omschrijft uiteraard ook hoeveel het inlegverband kan opnemen. Echter is het wel zaak om rekening te houden het feit dat dit slechts theoretische cijfers zijn. Bij het aantal milliliters dat op de verpakking staat genoteerd, is het inlegverband namelijk volledig verzadigd en staat deze zo bol als een ballonnetje. In de praktijk zal een inlegverband nooit zo vol moeten raken. Dit is namelijk zeer oncomfortabel voor de gebruiker. Een TENA Discreet Maxi is een bijvoorbeeld een inlegverband voor dames met zeer hoge opname tot ongeveer 1 liter. In realiteit krijgt men bij normaal gebruik die hoeveelheid nooit in het verband. In werkelijkheid zal dit ongeveer 600 milliliter zijn.

Als er op de verpakking staat aangegeven dat een product 1 liter kan opnemen, haal er dan ongeveer 40% vanaf. Dat is de maximale hoeveelheid waarbij u het inlegverband nog comfortabel in uw ondergoed kan dragen. Begint het inleg verband voller te raken, dan dient u het te vervangen om doorlekken te voorkomen.

Dit is dus het verschil tussen de claim van de fabrikant en wat een inlegverband in werkelijkheid kan opnemen. Dit verschil is ontstaan in de manier waarop de vocht opname wordt getest. De incontinentieverbanden worden tijdens het testen namelijk in een waterbad ondergedompeld en hierna uitgelekt. Voorafgaand en na het onderdompelen wordt het inlegverband gewogen. Het verschil in gewicht is de vochtopname die de fabrikant op de verpakking noteert. Echter betekent dit alleen hoeveel de absorberende korrels kunnen opnemen, en dus niet of het inlegverband nog prettig kan worden gedragen. Het is dus van groot belang om hier rekening mee te houden wanneer u incontinentie materiaal bestellen gaat.

Bent u een vrouw en bent u van plan TENA Lady inlegverband te kopen? In onderstaande video wordt uitgelegd welke soort inlegverband u dan het best kunt kiezen.

Bent u een man en bent u van plan TENA Men inlegverband te kopen? In onderstaande video wordt uitgelegd welke soort inlegverband u dan het best kunt kiezen.

Wat is het verschil tussen inlegverband voor incontinentie en inlegverband voor menstruatie?

Het inlegverband, ook wel inlegkruisje genoemd, dat bij menstruatie wordt gebruikt bevat namelijk alleen papierpulp en eventueel stoffen die ervoor zorgen dat onaangename geurtjes worden gemaskerd. Deze verbanden zijn niet geschikt voor urine. Dit komt omdat 

ze slechts een paar druppels vocht kunnen opnemen. Daarnaast is dit inlegverband niet gemaakt om voor langere tijd achter elkaar te gebruiken. De huid raakt er namelijk al snel geïrriteerd van. Bij incontinentieverband zal dit niet gebeuren.

Het grote verschil tussen de inlegverbanden voor incontinentie en inlegverbanden voor menstruatie zijn de SAP-korrels. Deze super absorberende kleine witte korrels zijn namelijk in staat om tot wel 1000 keer hun eigen gewicht aan vloeistof op te kunnen nemen. De korrels nemen het vocht op, zetten uit en vormen zich samen tot een gelvormige toestand waar de urine niet uit kan ontsnappen. Deze gel voelt droog aan wat zorgt voor een fijn draagcomfort.

Een incontinentie verband is hiermee in staat om grote hoeveelheden urine op te nemen en vast te houden. Tevens wordt de nare urinegeur hierin opgesloten. In tegenstelling tot verbanden die uit alleen watten pulp bestaan, blijft de urine erin zitten als je er met je vingers op zou drukken. Als je namelijk in natte watten zou drukken, komt de vloeistof er gewoon weer uit. Dit is het grote verschil tussen incontinentie verband en menstruatieverband.

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta