Er zijn verschillende soorten hechtstrips verkrijgbaar. De meest bekende soorten hechtstrips zijn steristrips, leukostrip hechtstrips en omnistrip hechtstrips. Hieronder leest u de verschillen en de eigenschappen van iedere soort hechtstrip.
De steristrips worden gemaakt van microporeus materiaal wat zorgt voor een snelle en effectieve wond afsluiting. Om deze reden worden de steristrips veel ingezet in ambulances, op de eerste hulp of in operatiekamers. De Steristrips van 3M worden aangebracht in combinatie met draad of nietjes.
Leukostrips zijn gemaakt van 100% elastisch polyamide en bevatten een hypoallergene kleeflaag. De kleeflaag zorgt ervoor dat de huid bij elkaar gehouden wordt. De Leukostrip hechtstrips dienen vaak ter vervanging van hechtingen na een aantal dagen. Hierdoor wordt het risico op littekenvorming te verminderd. Net zoals de Steristrips worden de Leukostrips veel ingezet door spoeddiensten en in ziekenhuizen.
Omnistrips worden gemaakt van vlieseline en polyacrylaat. Vlieseline is een erg sterk materiaal. Het materiaal wordt namelijk ook gebruikt om kledingstukken te verstevigen. Door de beige kleur valt de omnistrip amper op wanneer deze op de huid is geplakt. Daarnaast laten deze hechtstrips geen lijmresten achter wanneer ze worden verwijderd.
Hechtstrips, ook wel zwaluwstaartjes genoemd, worden gebruikt bij kleine huidverwondingen zoals snijwonden en scheurwonden. Ze worden ingezet om de randen van de wond bij elkaar te brengen. Hechtstrips zijn voornamelijk geschikt als eerste hulp bij kleinere huidwonden met scherpe wondrandjes.
Bij grote verwondingen, wonden waar veel spanning op staat, rafelige wonden, diepe of vervuilde verwondingen en wonden op beweeglijke delen wordt het gebruik van hechtstrips afgeraden. In deze gevallen kunt u het best een arts raadplegen om de wond te laten beoordelen. Indien nodig kan de arts de wond hechten. Hechtstrips en zwaluwstaartjes dienen nooit ter vervanging van hechtingen.
Wilt u steristrips kopen? Dan bent u bij de Boer Dental aan het juiste adres. De hechtstrips van het merk 3M, die ook wel zwaluwstaartjes worden genoemd, zijn ideaal voor een snelle en effectieve behandeling van snijwonden. Doordat de steristrips snel en eenvoudig zijn aan te brengen zijn de hechtstrips ook erg populair in ziekenhuizen, ambulances en bij de EHBO. Doordat de steristrip de wondranden van een snijwond samenbrengt wordt het genezingsproces van de wond bevorderd. Wilt u hechtstrips kopen? In onze webshop kunt u snel en eenvoudig hechtstrips bestellen. Bij ons bent u altijd verzekerd van topkwaliteit producten tegen een scherpe prijs. Heeft u nog vragen over hechtstrips, of een van onze andere producten? Neemt u dan gerust contact met ons op, we staan u graag te woord.
Hechtdraad is een draad die ingezet wordt bij chirurgische ingrepen. Het wordt gebruikt om weefsels aan elkaar te hechten, bijvoorbeeld bij het herstellen van wonden. Hechtdraad bestaat meestal uit een soort metaal, zoals staal of titanium. In sommige gevallen wordt het draad versterkt met een coating van polymeer. Hechtdraad is verkrijgbaar in verschillende diktes en flexibiliteiten. Afhankelijk van waar het hechtdraad voor dient te worden gebruikt, kiest u het juiste hechtdraad.
Hechtdraad wordt voor allerlei chirurgische ingrepen gebruikt. Bijvoorbeeld binnen de algemene chirurgie, maar ook binnen de orthopedie en gynaecologie wordt hechtdraad veel gebruikt. Om weefsels of wondranden bij elkaar te houden kan hechtdraad worden ingezet. Daarnaast kan hechtdraad ook worden gebruikt om katheters of andere medische instrumenten aan de huid te bevestigen.
Hechtdraad heeft een aantal voordelen in vergelijking met andere manieren van wondsluiting. Allereerst veroorzaakt hechtdraad minder weefselschade dan bij hechtingen of clips. Doordat er minder weefselschade ontstaat ervaart de patiënt minder pijn en zal de wond sneller herstellen. Daarnaast is hechtdraad eenvoudig te verwijderen en kan het worden gebruikt voor zowel oppervlakkige als voor diepe wonden.
Hechtdraad is verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Ieder hechtdraad heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is geschikt voor zijn eigen doeleinden. De meest voorkomende soorten hechtdraad zijn:
Nylon hechtdraad: Dit hechtdraad is gemaakt van een soort kunststof en wordt gebruikt voor afsluiting van oppervlakkige wonden. Het hechtdraad is eenvoudig te verwijderen en veroorzaakt weinig tot geen weefselschade.
Staal hechtdraad: Dit hechtdraad wordt gemaakt van een soort metaal. Het wordt veel gebruikt voor het afdichten van diepe wonden. Het materiaal is erg sterk, maar de kans op het ontstaan weefselschade is wel groter dan bij het gebruik van nylon hechtdraad.
Titanen hechtdraad: Dit soort hechtdraad wordt gemaakt van titanium. Doordat titanium corrosiebestendig is, wordt dit titanen hechtdraad veel ingezet binnen de orthopedie.
Om hechtdraad aan te brengen is een hechtnaald nodig. De hechtnaald wordt gebruikt om het hechtdraad door het weefsel te brengen. Meestal wordt de hechtnaald geleverd met een speciaal handvat die helpt bij het hanteren van de draad. Zodra het hechtdraad is aangebracht, kan men de hechtdraad vastzetten met een knoop of een speciale hechtpincet. De knopen zorgen ervoor dat de hechtdraad op zijn plaats blijft en daarmee de wond blijft afgesloten.
Hechtdraad wordt altijd steriel verpakt geleverd. Daarnaast zijn er ook kant-en-klare naald- met draad combinaties verkrijgbaar. Beide varianten worden gebruikt in om wondranden bij elkaar te brengen en de open wond af te sluiten.
Er bestaat hechtdraad die uit zichzelf oplost. Deze hoeft dus niet meer handmatig verwijderd te worden. Deze oplosbare hechtdraad wordt resorbeerbaar genoemd. Als de hechtdraad niet uit zichzelf oplost en handmatig verwijderd dient te worden, noemen we dit niet-resorbeerbare hechtdraad.
Daarnaast wordt er nog onderscheid gemaakt in de structuur van hechtdraad. Hechtdraad die bestaat uit slechts één draad bestaat noemen we monofiel genoemd (mono=één). Als de hechtdraad uit meerdere draden bestaat noemen we dit polyfiel. Polyfiel hechtdraad bestaat meestal uit meerdere draden die in elkaar zijn gevlochten.
In het assortiment van de Boer Dental vindt u diverse soorten hechtdraad. Omdat wij uitsluitend producten van hoogwaardige kwaliteit willen leveren, hebben wij ervoor gekozen om hechtdraad van het merk Ethicon op te nemen in ons assortiment. Dit merk heeft verschillende lijnen hechtdraad welke u hieronder leest:
Ethilon hechtdraad is een monofiel en niet resorbeerbaar hechtdraad. Het hechtdraad bestaat dus uit 1 draad welke niet vanzelf oplosbaar is. Ethilon is gemaakt van synthetisch materiaal en voorkomt bacteriegroei. Door het gladde materiaal glijdt het hechtdraad goed door het weefsel. Ethicon ethilon hechtdraad is meestal zwart of blauw van kleur.
Marsilene hechtdraad wordt gemaakt van polyester en is niet oplosbaar. De gladde hechtdraad is erg sterk en wordt niet aangetast door vocht in het weefsel.
Vicryl hechtdraad is de meest gebruikte h echtdraad. Dit hechtdraad is oplosbaar en hoeft dus niet verwijderd te worden. Het Vicryl hechtdraad bestaat uit meerdere draden die dusdanig gevlochten zijn zodat ze goed hanteerbaar en knoopbaar zijn. Vicryl hechtdraad is resorbeerbaar en verliest zijn treksterkte na ongeveer 3 tot 5 weken.
Monocryl hechtdraad is net zoals vicryl hechtdraad een oplosbaar soort hechtdraad. Echter blijft monocryl hechtdraad veel langer zitten in het weefsel. Dit draad lost namelijk pas op na 3 tot 4 maanden. Monocryl hechtdraad is meestal transparant of violet van kleur. Een monocryl hechtdraad veroorzaakt weinig tot geen reactie met het weefsel en is daarom enorm geschikt voor subcutane (onderhuidse) hechtingen.