Welke soorten wegwerphandschoenen zijn er?
Wegwerphandschoenen zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Deze handschoenen zijn breed inzetbaar en worden gebruikt door onder andere kappers, pedicures, in de voedingsmiddelenindustrie, in tandartspraktijken en in andere medische instellingen. Wanneer u op zoek bent naar wegwerphandschoenen zult u ongetwijfeld hebben gemerkt dat er veel verschillende soorten disposable handschoenen verkrijgbaar zijn. Wegwerp handschoenen zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Wegwerphandschoenen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, namelijk nitril, latex of vinyl. Ieder materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en daarmee zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast zijn er korte en lange nitril handschoenen en zijn er handschoenen extra sterk verkrijgbaar. Welke u het best kunt kiezen leest u hieronder:
Latex wegwerphandschoenen
Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber waardoor ze biologisch afbreekbaar zijn. Het latex biedt hoge aanrakingsgevoeligheid en zijn door hun elasticiteit en stevigheid uiterst comfortabel in gebruik. Hierdoor kunnen latex wegwerphandschoenen voor langere periodes worden gedragen. Daarnaast bieden de latex handschoenen redelijke weerstand tegen snij- en schaafwonden en beschermen de handschoenen goed tegen bacteriën, virussen en chemicaliën. Om deze reden worden latex wegwerp handschoenen vaak gebruikt in situaties waarbij een verhoogd risico op besmetting of infectie bestaat. Het grote nadeel van latex wegwerphandschoenen is dat deze handschoenen niet geschikt zijn voor personen met een latex allergie. Dit geldt voor zowel degene die de handschoenen draagt, als voor bijvoorbeeld de patiënt. Om deze reden worden latex handschoenen steeds minder vaak gebruikt in de medische sector. Ook kunnen latex handschoenen niet gebruikt worden tijdens het werken met olie en vet, omdat het latex niet voldoende chemische weerstand biedt tegen olie en vet.
Nitril wegwerphandschoenen
Nitril wegwerphandschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber. Dit is het sterkste materiaal in vergelijking met latex of vinyl. Nitril handschoenen bieden maar liefst drie keer de perforatieweerstand van latex of vinyl. Tevens zijn de disposable nitril handschoenen erg goed bestand tegen olie, vet en spatten van chemicaliën. Doordat de lichaamswarmte de handschoenen verwarmt past de handschoen nitril zich aan aan de vorm van de hand. Hierdoor zitten de nitriel handschoenen erg comfortabel. De combinatie van het sterke materiaal met het hoge draagcomfort maakt dat de voorkeur van tandartsen en mondhygiënisten uitgaat naar het gebruik van handschoenen nitril. Daarnaast zijn nitril handschoenen latexvrij en hiermee geschikt voor personen met een latexallergie. Tot slot krijgen ziektes op een nitrile handschoen geen kans. Nitrile wegwerphandschoenen zijn dus ideaal voor medisch gebruik. De meest verkochte nitril handschoentjes is die van Diamond Medical en vindt u op deze pagina.
Vinyl wegwerphandschoenen
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC materiaal. In vergelijking met de latex en nitril handschoenen, zijn vinyl handschoenen het minst sterk. Vinyl handschoenen bieden dus de minste bescherming. Echter zitten vinyl wegwerphandschoenen erg comfortabel en zijn ze gemaakt van een goedkope grondstof. Hierdoor is de vinyl handschoen een goedkoop alternatief voor latex handschoenen. Daarnaast zijn ze minder elastisch en zijn ze ruimer gemaakt ten opzichte van de andere twee handschoenen. Hierdoor bieden ze minder goede bescherming. Vinyl handschoenen worden veel gebruikt als bescherming tegen chemicaliën met een laag risico. De vinyl handschoenen worden normaliter ook alleen ingezet voor kortdurige handelingen, zoals bij tankstations. De poedervrije vinyl handschoenen zijn erg gewild bij tankstations en vindt u op deze pagina.
Gepoederde en poedervrije handschoenen
Zowel latex handschoenen als vinyl handschoenen zijn verkrijgbaar in een gepoederde en een poedervrije variant. Gepoederde handschoenen zijn aan de binnenkant voorzien van een dun laagje maiszetmeel. Het voordeel hiervan is dat je een gepoederde handschoen gemakkelijker kunt aantrekken en dat vocht (en zweet) beter wordt opgenomen. Ze bieden dus meer draagcomfort. Echter zijn er situaties waarbij gepoederde handschoenen niet geschikt zijn, bijvoorbeeld in de voedselindustrie. Hier zijn gepoederde handschoenen niet toegestaan, omdat het maiszetmeelpoeder in het voedsel terecht kan komen. Gelukkig kunt u bij Medische groothandel de Boer terecht voor zowel gepoederde als poedervrije handschoenen, van zowel latex, vinyl als nitril.
Kleuren wegwerphandschoenen
Onze wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Voor iedere doelgroep de juiste kleur. Iedere kleur handschoen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo worden zwarte nitril handschoenen veel gebruikt bij tattoo shops en kappers. Dit komt omdat op nitril zwarte handschoenen geen inktresten zichtbaar zijn. Daarnaast oogt de zwarte kleur ietwat exclusiever en daarom wordt er steeds vaker voor handschoenen zwart gekozen. Ook in de horeca en bij slagers zie je steeds vaker zwarte wegwerphandschoenen. Doordat bloedvlekken op een zwarte handschoen vrijwel niet zichtbaar zijn oogt dit wat hygiënischer. In de beautysector worden ook steeds vaker soft nitril handschoenen zwart gebruikt. In combinatie met zwarte kleding geven deze handschoenen een modieuze uitstraling.
Wilt u zwarte handschoenen nitril kopen? In het assortiment van Medische groothandel de Boer vindt u zwarte plastic handschoenen tegen de scherpste tarieven. Wij zijn een nitril handschoenen groothandel en leveren al onze handschoenen uit voorraad. U kunt bij ons al terecht voor een doos nitril handschoenen 1000 stuks maar leveren u ook graag grotere hoeveelheden tegen nóg scherpere prijzen dan dat u van ons gewend bent. Voor goedkope handschoenen nitril, vinyl of latex bent u bij de Boer aan het juiste adres. Wilt u als eerste op de hoogte zijn wanneer nitril handschoenen in prijs zijn verlaagd? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. U hoeft dan geen nitril handschoenen aanbieding meer te missen.
In de voedselindustrie gebruikt men voornamelijk blauwe poedervrije handschoenen. Vanwege de HACCP richtlijnen wordt er gebruik gemaakt van nitril handschoenen blauw, omdat deze tussen de voedingsmiddelen snel opvalt. Hierdoor kan het bijna niet meer voorkomen dat er (stukjes) handschoen in het voedsel terechtkomen. Want hoe voorzichtig men ook te werk gaat, het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een handschoen kapot.
Witte handschoenen worden veelal gebruikt in ziekenhuizen, in de zorg en in medische instellingen. Bent u op zoek naar nitril handschoenen wit? Dan is deze handschoen van Diamond Medical de beste keuze voor u. Handschoenen nitril wit zijn verkrijgbaar in zowel een gepoederde, als poedervrije nitril handschoenen variant.
Veel bedrijven kiezen voor soft nitril handschoenen in diverse kleuren. De nitril handschoenen zijn erg veilig en voorkomen besmetting. Daarnaast verminder je met een nitril handschoen de kans op besmetting van overdraagbare ziektes en zijn de nitrile handschoenen zeer bestand tegen vele chemicaliën. Bij de Boer Dental vindt u naast zwarte, witte en blauwe handschoenen ook groene nitril handschoenen en roze nitril handschoenen. Nitril handschoenen roze worden veel gebruikt door pedicures en schoonheidsspecialisten. Handschoenen nitril roze zijn niet alleen erg functioneel, maar ook opvallend en erg modieus.
Dikte van wegwerphandschoenen
Wegwerphandschoenen bestaan er in allerlei verschillende diktes. De dikte van de handschoen wordt bepaald tijdens het productieproces. Omdat de meeste disposable handschoenen het snelst op de vingers slijten, is het handig dat de handschoenen hier extra dik zijn. Een disposable handschoen bestaat uit lagen. Bij het productieproces van wegwerphandschoenen worden de handschoenen in een chemische oplossing gedoopt. De dikte van de handschoen wordt uiteindelijk bepaald door de hoeveelheid lagen waaruit de handschoen bestaat. Uit hoeveel lagen de handschoen bestaat, is dus afhankelijk van het aantal keren dat de handschoen in de chemische oplossing wordt gedoopt. Hoe vaker de handschoen wordt gedoopt, hoe dikker de uiteindelijke handschoen wordt.
Dikkere wegwerp handschoenen zijn over het algemeen ook iets duurder dan een dunne handschoenen. Het kost tenslotte ook meer grondstoffen, meer productietijd en dus meer geld om dikkere handschoenen te produceren.
In de voedselindustrie worden voornamelijk dunne handschoenen gebruikt. In de voedselbranche worden handschoenen meestal niet lang gedragen en worden ze regelmatig verwisseld. Daarnaast zijn dunne handschoenen makkelijker aan- en uit te trekken, wat wenselijk is wanneer men de wegwerphandschoenen regelmatig vervangt. Vroeger waren vinyl handschoenen de goedkoopste variant. Dit is een dunne, lichtgewicht handschoen. Echter zijn er door de vele technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren, lichtere nitril handschoenen op de markt gekomen. Lichtgewicht nitril handschoenen bieden een naast de hoge vingergevoeligheid nog extra voordelen. Ze bieden namelijk een verbeterde chemische weerstand en perforatieweerstand in vergelijking met vinyl of latex handschoenen. Echter is het wel zo dat bijvoorbeeld tandartsen vaak kiezen voor een dikkere nitril handschoen, zoals de Nitril handschoen extra strong. Zowel het tandheelkundige gereedschap als de randjes op kiezen of tanden kunnen namelijk erg scherp zijn. Deze dikkere nitril handschoenen zijn door de dikte beter bestand tegen scherpe voorwerpen waardoor tandartsen vaak kiezen voor dikke nitril handschoenen.
Textuur van wegwerphandschoenen
Naast de verschillende soorten materialen waar een wegwerp handschoen van kan zijn gemaakt, bestaan er ook nog verschillen in textuur. Wegwerphandschoenen nitril worden gemaakt in verschillende textuur opties. Wegwerphandschoenen kunnen een textuur hebben op een gedeelte van de handschoen of over de gehele handschoen. Populaire plaatsen om textuur aan te brengen zijn de vingers, de vingertoppen of de handpalm van de handschoen.
Wegwerphandschoenen zonder textuur noemen we ook wel gladde handschoenen. Gladde nitril handschoenen worden veel gebruikt bij tandartsen en kappers. De handschoenen moeten namelijk ook voor de patiënt of klant comfortabel aanvoelen. De meest gebruikte vorm textuur die we terugvinden op nitril handschoenen is de zogenoemde “Micro geruwde textuur”. Dit is de lichtste vorm van textuur en komt het meest voor bij nitril handschoenen met textuur. Deze textuur heeft het de eigenschappen van een licht geschuurd oppervlak en is ideaal voor toepassingen waarbij kleine voorwerpen of gereedschappen moeten worden beetgepakt, bijvoorbeeld in de medische sector. De handschoenen bieden door deze textuur extra grip om voorwerpen en gereedschappen vast te houden. Daarnaast zijn er ook nitril handschoenen met een stevige / ruwe textuur. Deze structuur is ideaal voor het vastgrijpen van kleine objecten die nat of glad zijn. Deze ruwe handschoenen worden veelal gebruikt in industriële installaties en zijn ideaal voor het werken met kleine boutjes. Zeker wanneer deze moeten worden gemonteerd in een (deel van een) machine.
Welke maat wegwerp handschoen heb ik nodig?
Om de juiste maat wegwerphandschoen te kiezen, is het raadzaam om de omtrek van uw hand te meten. Het gaat hierbij om de omtrek van de hand ter hoogte van de knokkels. Meet (bij voorkeur met een meetlint) de omtrek van uw hand met gesloten vingers en zonder duim. Waar het meetlint elkaar kruist, bevindt zich de omtrek van uw hand. Kies de maat die het dichtst bij de gemeten omtrek zit. Zit u tussen twee maten in? Laat dan ook de lengte van de vingers meetellen. Kies bij korte vingers voor de kleinere maat en bij lange vingers voor de grotere maat handschoenen. Om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt werken terwijl u de wegwerphandschoenen draagt, is het van groot belang dat u de juiste maat handschoenen aan heeft. We raden u daarom aan onderstaande maattabel te gebruiken voor het kiezen van de juiste maat handschoenen.
CE-markering en NEN-normering
Voordat u wegwerphandschoenen kopen gaat is het goed om te weten dat niet iedere handschoen geschikt is voor iedere toepassing. Gelukkig zijn wegwerphandschoenen gemarkeerd met een CE markering. Deze CE markering geeft aan in hoeverre een handschoen bescherming biedt en wordt onderverdeeld in drie categorieën:
Categorie 1: Deze wegwerphandschoenen zijn geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte tot geen risico's
Categorie 2: Deze wegwerphandschoenen zijn geschikt voor werkzaamheden met gemiddelde risico's
Categorie 3: Deze wegwerphandschoenen zijn geschikt voor werkzaamheden met hoge tot dodelijke risico's
Daarnaast zijn handschoenen voorzien van een zogenoemde NEN-normering. Deze normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoen beschermd. De meest voorkomende normeringen en de bijbehorende gevaren zijn:
- EN 374: Chemicaliën en micro-organismen
- EN 388: Mechanische risico's
- EN 407: Hitte en vuur
- EN 420: Algemene vereiste
- EN 421: Bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
- EN 511: Bescherming tegen kou
Zowel de CE-markering als de NEN-normeringen staan aangegeven op de verpakking van de handschoenen.
Conclusie
Alhoewel wegwerphandschoenen in eerste instantie werden ontwikkeld voor de medische industrie, is de aandacht tot veiligheid en bescherming in de afgelopen jaren enorm toegenomen in veel andere industrieën zoals de voedsel-, sanitair- en verzorgingsindustrie. Voordat je de juiste keuze kan maken bij het kiezen van wegwerphandschoenen, is het essentieel om goed te weten waar de disposable handschoenen voor gebruikt gaan worden. Wanneer de wegwerphandschoenen in aanraking gaan komen met besmetting gevoelige vloeistoffen zoals bloed, moeten de handschoenen voldoen aan de FDA-normen en voldoen aan een AQL van 1,5 (graad van betrouwbaarheid). Handschoenen die voor andere doeleinden gebruikt gaan worden, hoeven gelukkig aan minder strenge eisen te voldoen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welk materiaal handschoen het beste is voor de uit te voeren werkzaamheden. Wanneer je de wegwerphandschoenen regelmatig moet wisselen en de handschoenen maar voor een korte duur draagt, zijn lichte en goedkopere wegwerphandschoen wenselijk. In dit geval zijn vinyl wegwerphandschoenen de beste keus.
Tevens is het van belang om rekening te houden met gepoederde of poedervrije handschoenen. In de voedingsindustrie zijn uitsluitend poedervrije handschoenen toegestaan, zoals de Ansell TouchNTuff 92-600. Deze nitril handschoenen poedervrij worden veelal verkocht aan klanten die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Gepoederde handschoenen zijn niet toegestaan in de voedselindustrie, om te voorkomen dat het maispoeder in de voedingsmiddelen terechtkomt. Wanneer wegwerphandschoenen voor een langere periode worden gedragen en deze niet per sé poedervrij hoeven te zijn, zijn gepoederde handschoenen de beste keus. Het maiszetmeelpoeder in de handschoenen zorgt ervoor dat de handschoenen gemakkelijk uit- en aangetrokken kunnen worden. Daarnaast absorbeert het poeder vocht en zweet beter dan poedervrije handschoenen. Gepoederde handschoenen zoals de Ampri vinyl handschoenen lichtgepoederd is onder onze klanten de meest populaire keuze. Gaat uw voorkeur uit naar nitril ongepoederde handschoenen? Kies dan voor bijvoorbeeld onze Diamond Medical Nitril handschoenen blauw.
Sommige handschoenen zijn glad, maar er zijn ook ruwe wegwerphandschoenen met textuur verkrijgbaar. Handschoenen met textuur zijn verkrijgbaar met zowel lichte als met ruwe textuur. Daarnaast verschilt het of de gehele handschoen of slechts een gedeelte van de handschoen textuur bevat, zoals de handpalm, vingers of vingertoppen. Handschoenen met een ruwe textuur, zijn handig om om te gaan met kleine objecten en zorgen voor een betere grip. Alle nitril handschoenen van Diamond Medical zijn voorzien van geruwde vingertoppen wat voor een verbeterde grip zorgt.
Nitril en latex handschoenen bieden in tegenstelling tot vinyl handschoenen een betere conforme pasvorm en bieden hierdoor meer handigheid en gevoeligheid. Ze zijn dunner en flexibeler en maakt ze hiermee ideaal voor precisiewerk. Van alle soorten handschoenen bieden nitril handschoenen de sterkste chemische weerstand. Deze handschoen is een latexvrij en dus perfect voor gebruikers met latex allergieën. De chemische weerstand van nitrile handschoenen biedt bescherming tegen de meest voorkomende chemicaliën en beschermt optimaal tegen producten op basis van aardolie, zoals benzine of olie. Bent u werkzaam in de medische industrie? Dan kunt u het best nitril handschoenen kopen.
Alhoewel de dikte van de handschoen de chemische weerstand verhoogt, vermindert deze de tactiele gevoeligheid en flexibiliteit van de nitril handschoen. Hoe dikker de wegwerphandschoen is, hoe minder flexibel deze is en dus minder geschikt voor precisiewerk. Voor doeleinden waarbij langdurig of met agressieve chemicaliën wordt gewerkt, is dikte van de handschoenen is van cruciaal belang. De Diamond Medical Extra Strong is een goede keuze wanneer u een dikkere nitril handschoen zoekt.